Procesul de imprimare in 4, 6, 8 sau 12 culori

Spre deosebire de culorile speciale (spot), care utilizeaza cerneluri prestabilite pentru fiecare culoare imprimata, in procesul de imprimare color se foloseste un sistem de 4 sau mai multe culori standard, prin amestecarea carora se obtine un spectru larg de culori diferite. Pentru obtinerea unor imagini color, cat mai realiste, cu un spectru larg de culori se folosesc mai multe sisteme de imprimare, atit pentru sistemul offset cat si pentru imprimantele inkjet sau plotter.

Procesul de imprimare in 4 culori (policromie)

Pentru acest proces de imprimare color, se utilizeaza culorile primare substractive de cerneala:  cyan, magenta, galben şi negru. Procesul CMYK este cel mai utilizat proces de imprimare, atat offset (tipar) cat si digital (imprimante, plotter).

Procese de imprimare in 6 culori

1. CMYKOG (hexacromie)

Procesul de imprimare hexacrom foloseste cernelurile obisnuite de policromie, CMYK, plus Orange si  Green (verde). Sistemul hexacrom este abreviat CMYKOG. Prin acest sistem de imprimare se obtine o gamă mai larga de culori decat in cazul policromiei CMYK.

2. CcMmYK

CcMmYK este un alt proces de imprimare in sase culori, care utilizeaza obisnuitele cerneluri CMYK, plus nuante mai deschise de Cyan si Magenta pentru a crea imagini mult mai realiste. Acest sistem este specific imprimantelor inkjet si plotter-elor. CcMmYK este un proces  de imprimare in sase culori si este utilizat la unele imprimante cu jet de cerneala, optimizate pentru imprimarea foto.
Prin utilizarea de nuante deschise de cyan si magenta, imprimanta poate satura anumite culori.

Procesul de imprimare in 8 culori

1. CcMmYyKk

În plus fata de procesul in 6 culori CcMmYK, procesul in 8 culori adauga nuante deschise de galben si  negru. In urma acestui proces rezulta imagini de un realism ridicat cu degradeuri mult mai fine.

2. CMY-LC-LM-LG-MK-PK

Un alt proces de imprimare in 8 culori, folosit in cazul imprimantelor cu cerneala, utilizează culorile de cerneală CMY-LC-LM-LG-MK-PK, adica cyan, magenta, galben (CMY), imbunatatite cu nuante deschise de cyan (LC – light cyan), magenta (LM – light magenta) si gri (LG – light gray). Acestora se adauga doua variante de negru: negru mat (MK – matte black) negru fotografic, lucios (PK – photo black).

Procesul de imprimare in 12 culori

Procesul de imprimare in 12 culori utilizeaza o combinatie de cerneluri realizate din spatiile de culoare RGBsi CMYK. Procesul de imprimare in 12 culori contine mai exact culorile RGNB-MY-LC-LM-G-LG-MK-PK-E, adică nuantele RGB (RGNB – roşu, verde, albastru),  magenta, galben, nuantele deschise de cyan, magenta si gri,  negru mat si negru fotografic,  si o culoare speciala pentru lucios luciu (Enhancer). Imprimarea in  12 culori acoperă o gamă foarte larga, de aproximativ 84% din spaţiul de culoare Pantone. (sursa: http://www.mediafolder.ro)

Reclame

~ de BTprint pe 01/03/2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: